2009. január 7., szerda

Végjáték

Az utolsó hét az az utolsó hét, azzal nem lehet mit kezdeni, nem hittem hogy tényleg hisztérikusan kell pakolni, mert én felkészült versenyző vagyok... de nem, ezt most teszteltem, és igaz: az utolsó hét kizárólag őőőőrületben bír eltelni, ezzel meg kell barátkozni.

Pakolás
A bőröndök méretét általában a saját repülőgéptársaságod meghatározza és a honlapján közzé is teszi. Ezek azért a standard méretek körül mozognak: kézipoggyász max 8 kg, 26x45x56 cm, ez fér el a fejed fölött biztonságosan a tárolóban. A nagybőröndnél méretet nem, csak súlyt szabnak meg, ez 20 kg. Szerencsére az ifjúkorú is teljes bőröndöt cipelhet a 75%-os jegye mellé, úgyhogy viszonylag van hely. Majd most kiderül, még nem volt meg a próbapakolás. A ballasztokról érdeklődtem a többi kimenőhazafik körében: általában ruhát, kinti évszaknak megfelelőt érdemes vinni, meg legszükségesebb apróságokat. Elhagytuk a hajszárítót, villanyborotvát és társaikat, mert úgyis csak átalakítóval lehetne őket használni, és nagyjából annyiért kapható, mint itthon. Magyarul: drágább túlsúlyt fizetni, mint kint venni egy újat. Ez számottevő spórolást jelent. Ruhákkal jól állunk, ami nem kellett, ment ajándékba, a többi szerintem jól be fog férni, mert mi nem viszünk plüssállat-gyűjteményt. Cipőt ajnálották, hogy vigyünk, ha vannak jók, mert elég drága és nem a legjobb a cipőválaszték odaki'. Én csak bőrt, úgyhogy raktam el 5 párat, meg egy veszkócsimmát, végül túrabakancsban megyek, mert az bizonyult a legnehezebbnek. Túl kényelmes nem lesz, de úgyis mindig leveszem a gépen szóval oké. Majd a szekuritban lesz vicces ahogy fűzögetem ki-be, de erre lélekben már felkészültem. Egyébként minden cuccból csak a legszükségesebb apróságokat - majd kint venni kell, olcsóbb, mondom, mint szállítgatni.

Orvosi vizsgálat
Mi itt most szívunk egy kicsit, mert utolsó hétre hagytuk, az orvos ugyanis azt mondta telefonon, hogy egy hét alatt megvan. Valamit elbambulhatott, mert kiderült hogy a hepatitis csak másfél hét alatt lesz kész. Szerencsére sikerült vele megbeszélni, hogy megcsináljuk az egész hercehurcát, aztán egy meghatalmazottunk elmegy a laboreredményért, beszolgáltatja neki a leleteket és akkor ő lezárja és átadja a reportot. Ezt majd magunk után küldetjük, pénzben ennyit bukunk rajta. Szóval az úgy van, hogy be kell kocogni a Mária utcába, bőrgyógyászati klinika, STD osztály. Bejelentkezés nélkül sorba kell ülni a vérvétel előtt, egyszercsak behívnak, ott veszik fel az adatokat. Érdemes tudni, hogy mit akarunk. AIDS és hepatitisz (a HBsAg fajta) kell Új-Zélandra. Vérvétel után fel kell kocogni a második emeletre, és befizetni az aids-ért fejenként 4000 Ft-ot, a hepatitiszért 1500-öt. A számlával aztán vissza az STD laborba, ahol ránéznek, ráírják a számod, és ezzel lehet majd érte menni, másfél hét múlva. A hepatitiszt újabban csak kedden csinálják, tehát ha éppen hétfőn mentél vérvérelre, akkor még akár csütörtökre is meglehet... de persze a magyar egészségügy útjai kifürkészhetetlenek.

Erre egy példa: ha hétfőn csináltatsz AIDS tesztet, az legkorábban szerdára van kész. Ámde ha kedden, az már kedd délutánra. Hae? Annyi biztos, hogy érdemes nyitásra, reggel 8-ra odamenni, mert ha 10 körül érsz, az már csak a másnapi menettel megy tovább, és akkor ki tudja, milyen krono-szinklasztikus infundibulumba kerül útközben. Lehet például, hogy a vérvételt megelőző nap lesz kész, amikor nem tudod átvenni mert még ott sem voltál. Voltandottál.

Maga a redzsisztered immigrésün vizsgálat egy házaspár esetében kb. 2 órát vesz igénybe. még itthon ki kell nyomtatnod egy bazihosszú sok oldalas dokumentumot, azt fogja ő töltögetni. Érdemes előre elolvasni, hogy tudd miket fog kérdezni. Felnőtteknek fejenkét 3, 10 éves gyereknek 1 darab igazolványképet is kell vinni, plusz friss langyos reggeli pisiket. Ott helyben fog majd röntgenezni. Mi szombaton megyünk majd, mer szeretünk veszélyesen élni. Ez a buli felnőttenként 17 ezer lesz, kisfejszének 12 ezer. Őt nem világítják és nem gondolják hogy aidses vagy hepatitiszos. Pedig megjegyzem, sansza nincs rá kevesebb, mint mondjuk nekem.

Gyerekvigyázás
Írtam egy kis kártyát a gyereknek angolul, telefonszámokkal meg titkos térképekkel, hogy mifenét csináljanak vele ha elveszne valamelyik reptéren.

Iskolakötelezettség - Update
Közben megtudtam ám, hogy a helyes eljárás az, hogy a területileg_illetékes suli igazgatójának kell lejelenteni, hogy külföldön folytatja a gyerek a tanulmányait. Mindezt elég levélben is megtenni (én mondjuk tértivevénnyel...) és a biztonság kedvéért a kerület illetékes jegyzőjének is megküldöm.

mostan ennyit, még pakolás... aztán mindjárt megyünk is, sitty-sutty a kannibálok földjére.

12 megjegyzés:

Balazs Engedi írta...

Ha Finnair(Malév)/Cathay Pacific-el jöttök, akkor 23 kilós lehet max a bőrönd (legalábbis november 3-án ezt mondták nekünk a reptéren, mikor mi indultunk), igaz mi is 20kg/fő-re pakoltunk.
A kézipoggyász meg elég rugalmas, ha a nélkül check-olsz be. Mi úgy csináltuk, hogy a check-in-hez csak a nagy bőröndöket vittük a kézipoggyász maradt addig annál aki kísért minket. Majd mikor mentünk át a biztonsági részen akkor vettük magunkhoz a következőket: (hátizsák, laptoptáska, övtáska + kis hátizsák, meg egy jó nagy kézitáska) és mivel a security-nál nem tudják, hogy milyen jeggyel utazol nem foglalkoznak túlságosan a kézipoggyász mennyiségével.

agica írta...

Valoban nem merik a kezitaska sulyat. A mienk volt vagy 13 kg...A meret a lenyeg, hogy ne legyen tul nagy.
Nekunk a borondokbe 25 kg-ot engedett a lagitarsasag. Suli ugyben tobb helyes eljaras van...Ezek szerint ketto biztos:)
En is tettem a kolkokre karkotot (amit a stardokon adnak, olyan vizhatlan es szakadhatatlan) telefonszamokkal es cimekkel.

Névtelen írta...

Hello,
Pappito-n keresztul hallottam rolatok.
Emberek jonnek, emberek mennek, en az utobbi csoportba tartozom.
Konyhai cuccaimat ratok hagyomanyoznam (ingye) ha erdekel. Pappito-tol be tudjatok szerezni az e-mail cimemet. Csak idopontot kell majd egyeztetni.
B

Pappito írta...

vagy áthozzuk hozzám a konyhacuccokat és itt megvárja Immáékat. Vagy akármi.

Egyébként mi is bakancsban jöttünk, mert azok nehezek is, nagyok is, a gépen meg le.

Az emirátusok egy évvel ezelőtt 32 kilóig vettek fel feladott poggyászt. Rá kell kérdezni.

(bár mi nem értük el a 32 kilót, csak 26+28 volt a két bőrönd, ezalatt is majd megszakadtunk, mert még mindenkinél volt egy hátizsák meg egy laptoptáska is, kézipoggyászként :)

hobe írta...

Veszkocsizma nelkulozhetetlen, mindenkeppen hozzatok! :-)

Immacolata írta...

dear everibádi,
szenksz, szenksz.

Balázs, így fogjuk csinálni.

Ágica, közoktatásról szóló 1993. évi LXXIX. törvény 109. §.

Névtelen B. szenkjú, köszönet, elszerezzük. Remélem van hústű és derelyevágó közte.

Hobe, maximálisan igazad van természetesen. Azt nem is mondtam, hogy fejenként megy egy cowboykalap is:)

agica írta...

Ezert van ketto. A magantanulosdi is helyes, csak ott vannak kotelezettsegeid. .

kisrumpf írta...

No, csak itt is azt akartam mondani, hogy jó utat, bazi nagy kalappal, enjoy, no sweat, s társai. Dejónektek.

cptstraw írta...

Újra itthon vagyok (mármint NZ-n), ezer bocsi, hogy nem tudtunk talizni otthon, de gondolhatod, hogy a család szétszedett..... Na de majd itt, valamikor :)
Kézipoggyászt én is mindig dugig megpakolom, meg persze a laptop táskát is. (kb. 20 kg volt a kettő most utoljára amikor jöttem):)
Vigyázzatok magatokra és minden jót nektek.

Névtelen írta...

Imma néni sok sikert kivánok nektek és jó utat - nzer

beja írta...

Nagyon fogtok hiányozni... :-(

Tündi írta...

Háháááá, végigolvastam a blogodat vazze! ;-) :-p Pedig ti már a gépen, útban Oda.
Hiányozni fogtok! Még írok privátot, nem is egyet.
Puszi,
Tücsike