2009. január 16., péntek

Második nap

Felszerelkeztünk két napos hideg élelemmel, hogy lokál pénzt csiholjunk és legyen bankszámlánk, illetve telefonokat szerezzünk magunkak.

A kettőt együtt sikerült kevesebb mint egy óra alatt elintézni, úgyhogy csak néztünk magunk elé hogy most akkor mi történt..

Azt javasolták a lokálok, hogy az ASB Bankkal próbálkozzunk. Valóban, egy édes polinéz kisleány, név szerint Kitchie csinált nekünk villámgyorsan bankszámlát. Ha úgy érezte, hogy már túl sok időt rabol tőlünk - mondjuk be kellett írnia valamit a gépbe - akkor kedvesen beszélgetett velünk, hogy nehogy unatkozzunk. Kérdeztem is embert, hogy vajon ez egy afféle szofisztikált kockázatelemzés lenne, hogy kifiák-borjai vagyunk, és mit lehet tőlünk várni, de nem - tényleg csak beszélgetett. Részletesen elmondta a trükköket, hogy hogyan fog a legkevesebbe kerülni nekünk a bankolás (hae??) aztán elkísért minket egészen a pénztárig, nehogy levonjanak tőlün kezelési költséget a pénzbefizetésért, hiszen csak most nyitottunk számlát...

További négy perc alatt csinált nekünk egy-egy bankkártyát, aminek helyben állítottuk be a pinkódját egy kütyü segítségével, tehát semmi aktiválás meg telekód meg tökömkínja, csak megfogtuk és vittük.

Gondoltuk, akkor most elverjük az időt, és keresünk valami telefonos boltot. Éppen sikerült átmennünk a zebrán, és ott volt a vodafone... Bementünk, három perc alatt összerakták nekünk amit kértünk, és fizettünk - az öt perccel azelőtt megkapott bankkártyával.

Kultúrsokk!

Ezek után már nem nagyon tudtunk intézkedni, akárhogy is igyekeztünk, ezért elindultunk kalandozni, össze-vissza rajzoltuk a belváros térképét lábbal. A cipőboltok előtt az utcára kipakolva a választék: párosával! (Kultúrsokk?)

Elmentünk a Quay streetre, a kikötőbe ebédelni. Hatalmas mennyiségeket adnak, erre figyelni kell majd, egyikünk adagjából mindhárman jóllaktunk volna, pedig ez volt a small. A legpuccosabb részen sem vészesen drága a kaja, 80 dollárzt fizettünk, ami kb. 9 ezer forint, pedig még söröztünk is. A belváros illata leginkább egzotikus üdülőhelyekére hasonlít, minden második üzemegység valamiféle étterem vagy gyorsétkezde. Rengeteg ázsiai, olasz, arab kajálda szaganyaga keveredik a klasszikus kávézók meg pékségek illatával.

Estve felkapott minket Pappa meg Csanád, erre már tisztán emlékszem. Addig ügyeskedtünk, amíg álomba pofáztuk Mme. Pappát, aztán mi is lekonyultunk.

Ez tegnapelőtt volt - olyan mintha egy hete történt volna.

4 megjegyzés:

hobe írta...

Hetfon kezdtek is dolgozni? :-)

Névtelen írta...

Sosem értettem, miért nem lehet ezt így előadni idehaza is (a figyelmességre és előzékenységre gondolok a mindenféle szolgáltatók, eladók, és egyéb állatfajták részéről), hiszen ez nem pénzkérdés, csak kis odafigyelés, emberség kell hozzá. (Szerencsére, olykor azért itt is előfordul.)
Sok sikert kívánok a fejenállóléthez!

gollum

kisrumpf írta...

Várjál, gollum, engem csupa kellemes meglepetés ért, egyheti "otthoni" tartózkodás után... minden kiszolgáló kedves volt, még a jegyellenőr is odamorogta, hogy "Kösz". Vagy csak szerencsém volt?

Tündi írta...

Anyukám erre szokta mondani, hogy "hát kislányom, ez már Nyugat!" :) Ja, a nagybetűs. Itthon még van úgy 30-50 év, hogy ezt a szintet elérje az akkori társadalom, feltéve, ha óhajt fejlődni. No mindegy, nekünk addigra már mindegy lesz!

Imma, írgyál blogot, mer' erős függőségünk kezdett kialakulni, várjuk az ünformászjókat. :) Gyerek hogy bírja? és az ember megszólalt már az ángliusok nyelvezetjin?

Ölelünk, Tündee és Palee