2009. február 6., péntek

Iskola

Beirattuk a gyereket egy úgynevezett "intermediate" iskolába a North Shore-on. Még nem sikerült felfognom az oktatás rendszerét itt, van valami általános iskola, ami után 10-11 éves korban következik a fent nevezett, két éves intermediate, aztán jön a college, amit mi főiskolának szoktunk fordítani, de inkább valami gimnázium vagy szakközép-féle lehet. Majd egyszer rászánom az időt, hogy utánanézzek normálisan, vagy esetleg várjatok két évet, aztán majd mondom, ha következik.

Vissza a jelen esethez.

A suli nagyon drága, 11 ezer dollár egy évre, amit szemeszterenként (vagyis negyed évente) is lehet törleszteni. A work permit mellé jár tanulói vízum is - úgy már szerencsére ingyenes, úgyhogy ezt megúsztuk. A beiratkozás nagyon egyszerű, kitöltünk egy papírt, aztán akár már másnap mehet a gyerek. A költségek nem vészesek, évente 80 dollár támogatást kérnek, plusz 55 dollárt technológiára (ezt számítógépes fejlesztésre és egyéb kellékekre költik). Az induláshoz 50 dollár kell, ennyibe kerül a teljes tanszercsomag írószerrel, tankönyvekkel együtt, plusz a kötelező egyenruha, amit az erre kijelölt boltokban lehet megvenni.

Az alapfelszerelés egy szürke rövidgatyából, egy kék és egy zöld logózott pólóból, fekete lélegző tornanadrágból és egy nagy karimájú kalapból áll. Ehhez nyáron hordhat fekete vagy sötétbarna szandált, télen pedig zárt fekete cipőt térdig érő szürke gyapjúzoknival. Télen még kell neki pulóver is, most azt nem vettem meg. Ez a cajg így együtt 79 dollárba fájt, ami a gyerek higiénés szokásait tekintve (értsd bolognai spagetti elhelyezése a teljes összeállításon, fél órával az első felvétel után) kicsit zavarbaejtő. Még Ágica blogján olvastam, hogy nagyon megy a használt ruhák adás-vétele, úgyhogy a repülőrajtot megoldjuk ezekkel a bazidrága ruhákkal, aztán megpróbálok minél több váltást beszerezni, hogy a napi három mosás meglegyen.

A gyerek etetése tilos. Kérjük ne is simogassa, előfordulhat hogy harap.

Úgyhogy ehhez a cucchoz még hozzácsaptunk egy kis uzsonnástáskát, műanyag kulaccsal. Ebben viszi majd az otthoni tápot minden nap, mert nem szeretném, hogy a kantinban vegyen kekszet meg sültkrumplit a fejlődő szervezet.

A tanterv szimpatikus, reggel fél kilenckor kezdenek, és háromkor indulnak haza, egyelőre hozni-vinni fogom, de olyan közel lakunk, hogy utána gyalog is járhat, vagy biciklivel, ha a combizma bírja majd, eléggé dimbes-dombos. A kötelező tananyagban szerepel a szörf és a vadvízi evezés is, meg lehet íjászkodni, zenélnek is, társastánc, minden franc. Az angoltudása miatt megpróbáltam aggódni, de annyira röhögött rajtam az iskolatitkár néni, hogy egyelőre ezt felfüggesztettem.

Részletes, elsőkezű beszámolót hétfőn tudok adni, akkor megy először.

8 megjegyzés:

agica írta...

Hello

Jo tanulast Brunonak:)
Nekunk az idei egyenruhank olyan muszalas, hogy amikor reggel gyorsan oltoznek, rendesen szikrat szornak.
A tavalyi olyan jo kis pamut volt, ez meg tiszta "zizi".

csalavolgy írta...

Ebben sajnos agica-val egyet értek.Az Én csajaim 14 és 16 évesek és kész katasztrófa az egyenruha.Nagyon műszálas, és pólót egyáltalán nem hordhatnak, hanem csak blúzt.A design-ról meg nem is beszélek:((((
De a suli nagyon gyerekközpontú, úgyhogy kiegyezek velük 1-1 ben:))

agica írta...

Jaj, es szegeny muszlim gyerekek nyaron is a teli egyenruhat hordjak (hosszu belelt gatya), mert ugye nekik nem lehet terdig ero nadragot es rovidujjut hordani...

Tündi írta...

Hello,

Na végre, éhes szemekkel vártuk má' a következő bejegyzést. :)

Klassz lehet ám a suli, én is szeretnék olyanba járni! Szerintem a kölök nagyon fogja élvezni, biztos szuper. Az is klafa, hogy közel van hozzátok és nem kell végtelen órákat utazni, netán dugóban ülni.

Embered hogy áll a melókereséssel? Összejött már vmi? Már ha public az info.

kisrumpf írta...

Engem igen érdekelne hogy maga a gyermek mit szól, hogy mélyvízbe dobjátok, és hasonlók. Aggódik? Várja? Érdeklődő? Vállvonogat? Mennyire tud angolul? Itt is műszálas vackok vannak, aztán a fiúknak fehér ing kis nyakkendővel, na abból vasalhat a t. szülő heti sokat. Eszembe jut a kék köpenyem, gyorsan száradó műszálból....:-(

Immacolata írta...

Úgy látom, hogy csak titokban aggódik, de kifelé a vagány 11 éves képét mutatja. Az agya olyan, mint egy szivacs. Három hét telt még csak el, és máris mondatokat mond angolul. Filmeket nézetünk vele, elküldjük kaját venni önállóan, ilyenek.

A ruhával lehet hogy szerencsénk van. Jó minőségű galléros piké pólóink vannak, vászon nadrággal. Az egyetlen bajom talán az, hogy vastag az anyag, melege lesz benne.

Nyakkendő nincs. Viszont elvileg térdig érő vastag gyapjúzoknit kéne hordania, itt a 35 foknak érződő 25 fokban, az rohasztó lehet. Szerencsére nyáron elég egy szandál.

agica írta...

Nekem a lanyom olyan, ha bevarnak a szajat, a feneken folytatna...Meg 1 ev, es mar eleri azt a szintet/szokincset, amit magyarul beszel/hasznal.
Most ott tartunk, hogy ha magyarul beszel, minden harmadik szava angol:)
Amikor magyarul olvas, angolul ejti ki:))

kisrumpf írta...

Imma, írnál nekem egy címet? Továbbpasszolnám a Corvust.