2010. február 3., szerda

Jogosítvány - elmélet

Jobb későn, mint soha - megcsináltam az új-zélandi jogsit.

Három bejegyzést kaptok erről. Egy elmélet, egy kreszvizsga adminisztrációval, meg hogy hogy ment a saját gyakorlati vizsgám.

Az előttem írók sokszor és sokféleképpen összefoglalták a témát, de azért van pár változás, úgyhogy én is megteszem.

Lustáknak azért kis áttekintés:
Pappa kalandjai a postázással meg a stop-táblával
Csanád-féle smooth ride
Whatever jogosítványok lépésről lépésre
Jogsi angoltudás nélkül
Akinek meg van esze, inkább ezt olvasgatja

Nem írom most le a jogsi megszerzésének rendszerét, az előbbi linkek többször is foglalkoznak vele, ráadásul mostanában várható változás a tanulójogosítvánnyal kapcsolatban, úgyhogy azt meg majd kövessétek figyelemmel. Minden, amit itt leírok, a magyar jogosítvány konvertálásáról szól, nem az új megszerzéséről.

És most teljesen privát meglátásaim, kis lista azokról a különbségekről, melyek nekem újak vagy mások voltak a megszokotthoz képest:

  1. Másik oldalon vezetünk. :)
  2. A stoptáblánál nem a felfestésnél vagy köteles megállni, hanem nyugodtan kimehetsz odáig, ahonnan jól belátod az utat mindkét irányban.
  3. Van ez a fura szabályuk, erről is több helyen írtak már - ha kis ívben kanyarodsz és ugyanarra az útra a veled szembejövő nagy ívben kanyarodik, akkor elsőbbséget kell adnod neki.
  4. Median barrier. Ez egy fehér, átlósan felfestett sáv kanyarodásnál vagy széles utak közepén, pont úgy néz ki mint otthon a festett "sziget". Utóbbival ellentétben erre nemhogy nem tilos ráhajtanod, hanem egyenesen kötelező is, ha lekanyarodsz. Amúgy elég logikus és hasznos, így nem tartod fel a mögötted állókat.
  5. Felfestések, teljesen máshogy:
    - A fehér folyamatos vonal az csak egy vonal. Csak egy felező. Nem záróvonal.
    - A záróvonal ellenben dupla és sárga.
    - A padka melletti szaggatott sárga vonal azt jelenti, hogy semmilyen körülmények között nem parkolhatsz oda, nem is állhatsz meg.
    -Az egész város tele van macskaszemekkel az út közepén. Ez túlzottan nem érdekel ugyan, de a kreszvizsgán kérdezik. A fehér az út közepe, a kék az út szélén lévő tűzcsapot jelzi. A sárgát elfelejtettem.
  6. A jobbkéz-szabály majdnem ugyanúgy van, mint otthon, kivéve ha te jobbra kanyarodsz, mert akkor mégiscsak a jobb oldalról érkezőnek van elsőbbsége. A gyakorlatban ilyesmivel nem találkoztam, ahol jobbkezes utca lenne, oda beraknak egy körforgalmat.
  7. A körforgalomban agyatlan módjára indexelni kell, behatoláskor is. Kimondatlan szabály, vagy szokás, hogy ha egyenesen mész, akkor nem indexelsz, csak esetleg kifelé menet. Vizsgán persze kattogtatni kell veszettül jobbra-balra, ahogy sikerül, hogy lássák az igyekezetet.
  8. Elvileg - és a szabály szerint -, ha egy forgalmas úton a bal sávból jobbra szeretnél kanyarodni egy bevásárlóközponthoz vagy egy alárendelt úthoz, akkor BALRA kéne lehúzódnod, és ott megvárni amíg tiszta lesz a levegő. Ezt gyakorlatban szerencsére nem láttam sehol, mindenki jobbra húzódik és a továbbhaladók balról kerülgetik, ha tudják.
  9. Parkolásnál az utcasarkoktól és gyalogátkelőhelyektől tartandó távolság a megszokott 5 métertől eltérően itt 6 méter.
Nagyjából ennyi, amit az alapokról megosztani gondoltam. A következő poszt a papírmunkáról, költségekről és a kreszvizsgáról fog szólni.

6 megjegyzés:

gombi írta...

lesz következő poszt? :)
jövőre? :)))))))

hobe írta...

Ha mar ugyis megvan a jogsid, akkor nem pofazok bele :-)

Immacolata írta...

Nyugodtan belepofázhatsz hobe, mer úgyis a köz épülésére van ez itten. Ha valamit nem jól mondtam, csak szólj.

racs írta...

Mo-on is elore mehetsz a stop vonalnal, ha nem latsz ki, csak elotte kotelezo megallni a stop vonal elott.

hobe írta...

Csak a korforgalmas indexeleshez irtam volna. Egyertelmuen le van irva, hogy mikor hogy kell villogni csak a kiwiknek fogalmuk sincs rola.
Viszont azt nem tudom, ha en ugy megyek be a korforgalomba, hogy csak egy bemeno sav van, a kovetkezo bejaratnal mar 2 es en az azutani kijaratnal akarok a bal oldali savban kihajtani, akkor nekem van-e elsobbsegem. Ugyanis mindig bejonnek elem es nem tudok kimenni a bal oldali savban :-( (indexelni balra csak a kijarat elott kell, amikor mar elhagyom azt a bejaratot, ahol bevagnak elem..)

kisrumpf írta...

Jeeee, frissült! :-)