2008. október 16., csütörtök

Munkakeresés

Ez mindenki kedvenc témája, a 22-es csapdája, maga az önfarkába harapó kígyó. Az egyes számú kedvenc a "nincs work permited, nem tudunk felvenni" -- de csókolom, ha nem tetszik felvenni, nem is lesz work permitem.

Azért utána is lehet paradoxonokba ütközni, hogyaszongya -- "oké, van work permited, de nincs NZ tapasztalatod, nem tudunk alkalmazni"...

Kicsit nehezen ment le, de ezt a békát lenyeltük. Ez egyébként a legnagyobb rizikó a work-to-residence elgondolásban, amit tovább súlyosbít az, hogy a magát turistának hazudó wannabe bevándorlók egyre gyakrabban kapnak korlátozó pecsétet a turistavízum mellé.

Mi többek között azért megyünk el, mert már nem bírunk hazudozni, úgyhogy a határon ezzel nem játszunk, megmondjuk hogy dolgozni szeretnénk, ha sikerül - ha meg nem, tessék megtekinteni a kincsesládikát, ebből fogunk nyaralgatni.

Állásajánlatok

Az az elgondolás, hogy "hidegben" megbombázzuk azokat a cégeket az ember önéletrajzával, akik az elmúlt évben a szakmájába vágó területeken hirdettek. Több, mint egy éve heti rendszerességgel nézegetjük az állásajánlatokat, elsősorban a http://jobs.co.nz/ meg a seek.co.nz meg a TradeMe Jobs oldalakon. Ha olyan céget találunk, ami jónak tűnik (megnézzük a neten az elhelyezkedését, a referenciáit, a cég méretét, stb.) akkor szépen bevezetjük a kis google dokis táblázatunkba.

Azt azért hozzá kell tennem, hogy siralmas volt a helyzet 2007 tavaszán, havonta egy-két cég keresett csak flash programozót, a flexet pedig meg sem említették. Az elején még úgy nézett ki, hogy a zuram kénytelen lesz valamilyen alantas backend vagy sitebuild pozícióig süllyedni. Szerencsére azóta utolérte magát az új-zélandi IT szektor, most már napi rendszerességgel látni multimedia developer kereséseket, úgyhogy a lista is kibővült.

Nemsokára - október végén, november elején - kezdjük meg a bombázást, a kísérőlevelekben már fel tudjuk tüntetni, hogy január elején érkezünk. Ha csak annyit sikerül elérni, hogy időpontot kapunk egy állásinterjúra, már jók vagyunk - nem korlátozzák le a vízumunkat.

IT mukik egyébként nyugodtan üljenek neki, és csináljanak maguknak egy linkedin profilt, meg egy jó kis tech blogot angolul, akár évekre visszamenőleg, mert nagyon nehéz máshogy referenciát felmutatni.

No, egyelőre bizakodunk, két hónap múlva beszámolok, hogy az elgondolás hogyan konvergált a valósághoz.

10 megjegyzés:

Unknown írta...

Alantas backend, mi? :)

Pukke írta...

A "server backend" az ám nem a szolgasor ott hátul, hanem a szolgáltatás stabil alapját képező dolog.

Mondjuk nem baj, hogy nem mutogatják a felhasználóknak a backend fejlesztőit :)

Immacolata írta...

Nagyon bírom, amikor visszapingel az akit meginicializálok:)

varpi írta...

A terv nálunk is nagyon hasonló.
Mi is hasonló következtetéseket vontunk le.
És mi sem akarunk kamuzni.

cptstraw írta...

A 22-es csapdáját én is tapasztaltam. Van vízumod? Nagyszerű. De nincs új-zélandi referenciád.... honnan lenne??? Na de mindenre van megoldás. Most nálam megy az önkénteskedés......
további jó tervezgetést, szervezgetést nektek, már nem kell sokat :):)

Névtelen írta...

Nyugodtan beszelek hozzad, nem vagyok ideges.
A seek.co.nz-t nem szoktatok nezegetni?
Mas kommentem nincs, abbol anyazas lenne ;-)

Immacolata írta...

Dede, azt is szoktuk nézni, csak elfelejtettem beírni. Mindjárt frissítem is. Egyébként a zuram szerint a trademe munkakeresője az elég gyenge, nem ad pontos képet a kínálkozó lehetőségekről.

Egyébként a gyűjtögetés jó 50%-a szakmai fórumokon keresztül történt, ezt is elfelejtettem odaírni.

Névtelen írta...

En ilyen tapasztalattal nem jonnek Uj-Zelandra. Vagyis inkabb nem Uj-Zelandra mennek. Nagyon sok hirdetes van a vilag mas tajan, eleg korrekt penzekert.
Link a nevemen.

Immacolata írta...

Most is korrekt pénzért dolgozunk, nem azért megyünk el. Ausztráliában túl sok a veszélyes állat. Magyarországon is túl sok a veszélyes állat...

de köszi a linket, eljátszogattunk vele.

Névtelen írta...

Akkor ez itt jo lesz, gyertek! :-)