2007. július 2., hétfő

Nulladik lépés

Akkor a kezdetek (amik ugye nincsenek is - lásd alant)...

Jópár éve minden alkalommal, ha pl. híradót nézünk vagy csak egyszerűen közlekedünk vagy ügyintézünk a városban, elhangzik a mondat: "na húzzunk el innen de sebesen". A szállóigéből aztán elhatározás lett, szokásos képlet: legyen angol nyelvterület, legyen élhető. Ausztráliát túrtuk elő, felvettük a kapcsolatot Bertók Zoltánnal, egy ausztrál bevándorlási ügynökkel. Ő elhajtott minket - sajnos nem sok esélyünk van, mert páromnak a végzettsége és a szakmája nem ugyanaz, hiába van 7 év tapasztalata.

Két év csend után álmodoztunk tovább, de lépéseket nem tettünk. A véletlenek rakoncátlan és alattomos összjátéka aztán idén tavasszal minden irányból Új Zéland felé toszogatott minket, ezért először is masszív információgyűjtésbe kezdtem. Okulásul:

Hivatalosak
Bevándorlási Hivatal http://www.immigration.govt.nz/
Wellington mézesmadzagja http://www.positivelywellingtonbusiness.co.nz/
.... meg még egy http://www.wellington.govt.nz/

Nemhivatalosak
Ilap blogja http://ilaps.blogspot.com/
Egy magyar bevándorlási ügynök http://www.bevandorlas.co.nz/
Hivatalos + pragmatikus mix http://www.ujzeland.co.nz/
Egy nyugdíjas naplója http://www.setapalca.hu/szerzok/ronagyorgy/index.php?tid=45

Színre, szagra
Csanád blogja http://csanad.blogspot.com/
Bekapcs http://bekapcs.hu/

Ezeken kívül persze még egy rakatot átmazsoláztam, angolt-magyart, fórumot-blogot vegyesen, a fenti lista a top. Ennyi elég egy olyannak, mint én, hogy még akkor is Új Zélandra vágyódjon, ha akár Ausztráliába is adottak lennének a lehetőségek.

Jelenleg tehát a pénzgyűjtés kellemes állapotában vagyunk - amikor nincsennekem vágyam semmi. Két hete kértem információt, ajánlatot két bevándorlási ügynöktől, az egyik egy német származású, csanád ajánlotta, másik pedig a már említett magyar, Vezsenyi Hajnalka. Előbbitől egy robotikus levél jött vissza, hogy fizessek egy kb. 10 000 Ft-os összeget, és akkor alaposan megbírálkodnak. Hajnalkától normális hangvételű levél jött vissza, az ingyenes értékelés után.

Pragmatikus okokból (utalási macera - nincs domborulatkártyám) illetve a nagyon rokonszenves (tényszerű, kritikus, nem hitegető) hangvétel miatt úgy döntöttem, hogy Hajnalkával fogok intézkedni.

A jelenlegi állás tehát az, hogy csak nyögve-nyelve lennénk alkalmasak SMC kategóriára, de tapasztalat, háttér és nyelvtudás miatt "minden a jó fellépésen és némi szerencsén múlik". Ezért most tartalékokat halmozunk vadul, információt gyűjtünk, ember ráerősít az angolra, és kb. fél évvel a tervezett indulás előtt nekifekszünk a munkakeresésnek és a két éves munkavállalásinak.

Tesszük ezt főképp azért, mert Hajnalka azért mégiscsak egy földi halandó, és hiába mondom neki, hogy az emberem komoly flasher, aki specializálódott media server, flex és egyéb keményen húzó webes technológiákra, neki az ugyanúgy csak egy sufniban dreamveawer template-ekkel heggesztő önjelölt webguru marad (vagy tán még ennyire sem tudja szofisztikálni a képet) szóval nekiesek a cégeknek direktben, és egy olyan szakit ajánlok, aki már most is egy world top 10 cégnél tolja ezeket.

A tervezett indulás időpontja pedig 2008 magyar nyara.

Nincsenek megjegyzések: