2009. május 2., szombat

Bevándorlási költségek: extra

Mindenki sokat ír a repülőjegy meg a megélhetés áráról, de az új élet megteremtéséhez a lakást is be kell rendezni - kivéve, ha a fejenként 20 kg-os bőröndödből elő tudsz hajtogatni egy koloniál szekrénysort meg egy ülőgarnitúrát. Most írt Csanád a havonta elvert pénzeiről, ezért jutott eszembe hogy ezt a köz elé tárjam.

Megpróbálok az eddigi infóim alapján egy minimum-maximum pontot megadni. Azt már mindenki tudja, hogy itt a lakásokat teljesen üresen adják ki, nincs benne egy szék sem, és csak a legritkább esetben tartalmaz a bérlemény nagygépeket. Ezeket mind-mind be kell szerezned.

Nagygépekre mi 1900 dollárt költöttünk.
  • Mosógépből lehet használtat venni már 200 dollár környékén, egy puccos új 1500 körül van. Mi egy factory second (kishibás vagy túlrendelt vagy sérült dobozos, stb.) boltban vettünk újat 600-ért
  • Szárító sajnos nagyon kell. Párás a levegő, gyakran esik, én nem szeretek a szabadba teregetni, a lakásba meg főleg nem. Minimum 100, max 1000 dolcsi. Mi ugyanabban a boltban vettünk márkásat 400-ért.
  • Hűtő: használtan akár 150 dollárért vehetsz egyet. Az újaknál határ a csillagos ég, de mondjuk 1500 környékén már jó minőségűt kapsz. Mi 900-ért vettünk egy márkás, csinos, alul fagyasztós darabot.
Bútort csaknem 4000 dollárért vettünk. Az itt élő magyarok nagy része elenyészően keveset költött bútorra, minden darabot használtan, párszáz dollárért újították be. Ezeket aztán ők is szépen lecserélgetik, mikor már biztosnak érzik a helyzetüket. Mi bevállalós módon azonnal új bútorok után néztünk (érkezés után 3 héttel már biztos bevételünk volt).
  • Ágyak és hálószobabútor: általában elég nagy költség, egy-egy matrac kb. 1000 dollár vagy még afölött. Itt imádják a habos, puha ágyakat, mi meg a keményet, úgyhogy egy nagybevásárlás keretei között jutottunk - szerintem - jóárasítva a következő holmikhoz: queen ágy és matrac, két éjjeliszekrény, komód, egy normál ágy és matrac, valamint egy 6 személyes kertibútor-szett. 2501 dollár volt, 350-et alkudva. Ahogy most látom, normál boltokhoz képest majdnem féláron vettük ezeket, találtunk egy kis boltot ami közvetlenül a gyártótól, nyomott áron értékesít. A friss bevándorlók általában vesznek egy-egy új matracot, aztán ágykeretet, egyéb bútort innen-onnan (főleg trademe) párszáz dollárért szereznek hozzá.
  • Étkezőasztal: szintén párszáz dollárért lehet licitálni, mi ugyanazt a NZ fenyőt vettük, nagyon szép darab, 4 személyes robosztus, 700 dollár.
  • A konyhánk nagyon szűkös, ezért vettem az étkezőbe egy tömör fenyő könyvespolcot, ezen vannak a poharak, tányérok, mutatós konyhai eszközök. 400 dollár.
  • Íróasztal: izé, 5 dollárért vettem.
  • Kanapét nem kellett vennünk, mert a tulaj hozott nekünk egy használt, 3 részes garnitúrát. Szegényke elég görényes, de raktam rá új huzatot és most elvagyunk vele. Újonnan bődületesen drágák, használtat meg nem mernék venni. Sokan szerencsések voltak, és olyat tudtak szerezni, ami se nem büdös, se nem szakadt, se nem ocsmány... ehhez kitartás és szerencse kell.
  • Tévé, elektronikai cikkek: szintén lehet nagyon jó dolgokat venni használtan, párszáz dollárért. Mi egy új Sony MP3 mini-hifit vettünk 190 dollárért, plusz egy airport expresst kb. 110 dollárért. Nincs tévénk. Itt valamiért az a divat, hogy a bevándorlók ordenáré méretű full-HD LCD tévéket vesznek. Még nem tudtam megfejteni az okát:)
Apróságok, amik igencsak komoly összeget tesznek ki, majd meglátjátok
  • Kisgépek: porszívó, mikro, turmixgép, paninisütő, vasaló, vízforraló, pirítós, hajvágó, hajszárító stb. stb. sok kicsi sokra megy alapon 800 dollár körül volt.
  • Konyhai felszerelés, tányérok, edények, evőeszköz, törölköző, konyharuha, dobozok, tárolóedények, vasalódeszka, tepsi, kések, szemetes, takarítóeszközök, stb. stb. stb. majdnem 4000 dollár volt összesen, és még nincs is meg minden ami kéne. Szóval a háztartásunk komoly értéket képvisel. Nem tűnik fel a régi hazádban, mert innen-onnan összeszeded ezeket az évek során. Újonnan, pár hónap alatt igen nagy beruházás.
Összefoglalás

Ha valaki ideköltözik, kivándorol, több lehetősége van.
Takarékosan, legszükségesebbre szorítkozva kb. 4000 dollárból elfogadhatóan megteremtheti a minimálisan szükséges háztartását, és később lassanként fejlesztheti. Legtöbben ezt csinálják. Mi középkategóriás, új holmikkal rendezkedtünk be, négy hónap alatt 11 749 dollárt költöttünk a lakásra.

Ha gyerek nélkül, bizonytalanabb kilátásokkal érkeznék (az ember szakmája miatt, meg a gondos aknamunkának köszönhetően nem nagyon féltünk az elhelyezkedéstől, 3 héttel érkezés után már dolgozott) akkor nem így csinálnám. Egy hostelben akár napi 40 dollárért meg lehet szállni, itt főzni is, mosni is lehet, és nem kell semmilyen felszerelést vásárolni. Az össz havi költség így 2500 dollár körüli összegből megoldható, és nyitva marad a lehetőség akár arra is, hogy egy másik városba költözzünk minden hercehurca nélkül, pár bőrönddel. Fontos az is, hogy itt gyakran fél évre, egy évre le kell szerződni a lakásra. Ha még nem biztos a jövő, ez is csak egy újabb fejfájás-faktor.

Ismerek olyat, aki az első négy hónapot egy kicsit magasabb bérleti díjú (420 dollár/hét), de teljesen felszerelt apartmanban töltötte, így nyitva maradt számára minden lehetőség - lakással, munkával, költözéssel kapcsolatban. Mégis kényelmesen élt.

Ismerek olyat is, aki két hétig lakott apartmanszállóban, aztán gyorsan kibérelt egy házat, kifestette, nekilátott berendezni, bár még azt sem döntötte el, hogy itt akar-e maradni. Végül úgy alakult, hogy nem maradnak. Most ott van a nyakán egy halom összevásárolt lakásfelszerelés, egy fél évre aláírt szerződés, telefon- és internet előfizetés... szóval csinált magának egy kis fejfájást.

Költségvetések
Most összerakom, hogy szerintem milyen tartalékokkal érdemes nekivágni az útnak, az egyszerűség kedvéért minden NZD:

Minimum - gyerek nélkül érkező, szerencsét próbáló házaspár
Utazás: 7000
Biztosítás: 2500
Szállás és önellátás hostelben, 3 hónap: 7500
Autó: 3000
Benzin első 3 hónap: 1000
Hivatalos díjak, engedélyek, stb: 2000
3 hónap vésztartalék, ami felhasználható a lakás berendezésére ha minden ok: 7500
Kis ráhagyással: 25 000 dollár, vagyis kb. 3 millió forint
(Ebben az összegben természetesen nincs semmiféle utazgatás, városnézés, hajókázás, étterem, stb. A fenti összeg mellett minél több tartalék van, annál jobb)

Optimum - egy gyerekkel, közepes igényekkel, biztonsági játékosként
Utazás: 8000
Biztosítás: 3000
Első szálloda majd lakbér, bond 3 hónap: 8000
Étkezés első 3 hónap: 5000
Autó: 3000
Benzin első 3 hónap: 1000
Hivatalos díjak, engedélyek, stb: 2500
Három hónap vésztartalék: 12 000
Lakás berendezése: 7000
Kis ráhagyással: 50 000 dollár, vagyis kb. 6 millió forint
(Ebben az összegben sincs utazgatás, de étterem, néhány múzeum, fagyizás, szóval az általános, gyerekkel megszokott jóléti apróságok már beleférnek.)

Azt pedig nem tudom eleget hangsúlyozni, hogy a fenti összeget úgy kell előteremteni, hogy ne érintse a menekülőútvonalat, vagyis ne a magyarországi lakásod árát utazgasd el. Aki mindent feléget, egy lapra teszi fel mindenét, az borzasztóan felelőtlen és simán lehet, hogy nem az új élet, hanem egy rakás kudarc várja itt.

Tehát, amit már egy ideje szajkóz mindenki, megerősíteném. Akkor gyere ide most, ebben a gazdasági helyzetben, ha:

- Hiányszakmás vagy, megfelelően igazolható szakmai múlttal és végzettséggel
- Megfelelő anyagi tartalékaid vannak, minimum 3 de inkább 6 millió forint, ami így is, úgy is elúszik a nagy semmibe
- Kiválóan kommunikálsz angolul szóban és írásban
- Tájékozott vagy a helyi jogok, lehetőségek és szabályok tekintetében
- Áldozatkész és agilis vagy

Nem is ragozom tovább, annyiszor leírták már ezt mások is. De valahogy úgy tűnik, hogy minket nem olvasnak azok, akik az orrunk előtt teszik tönkre a saját életüket... vagy egyszerűen csak úgy gondolják, hogy mindez rájuk éppen nem vonatkozik.

12 megjegyzés:

Pappito írta...

nem is csak a bevándorlók vesznek ordenáré tévét :)

Egyébként meg az "elúszik a semmibe" az nem igaz feltétlen, lakás, bútor, net, utazás, stb. lesz belőle, nem csak beleszórod az ócejánba.

Unknown írta...

Ezt a tévé kérdést én is kikérem magamnak :)
Mi az első két és fél évet egy örökölt, kis Junoszt méretű Transonic (világmárka!) típusú készülékkel csináltuk végig, és csak akkor vettünk ordenáré méretű HD Tv-t, amikor már biztosan tudtuk, hogy állandó lakosú vízumunk* lesz.

Komolyra fordítva a szót: annak idején összesen hatezer dollár volt zsebünkben, amikor megérkeztünk. Így utólag ez szörnyen nagy felelőtlenségnek tűnik, egy csomó mindent nem gondoltunk végig - mentségünkre legyen mondva, akkortájt még nem léteztek ezek a kiváló blogok, amelyek alapján tájékozódhattunk volna. Egy bizonyos: a mai eszemmel én sem vágnék neki 20 ezer dollárnál kevesebb összegből.

* Emigráns szóvicc/humor, kizárólag magyar bevándorlók számára.

beja írta...

Akkor én egy gyerekkel biztos hogy nem megyek ki..., ha csak nem viszek magammal szótárnak meg pénztárcának egy pasit.
:-)

Pukke írta...

Pappa: igenis elúszik a semmibe, hiszen a kifizetett lakásbérletből, lestrapált bútorokból, elhasznált szolgáltatásokból, valamint a befejeződött nyaralásokból újra pénzt már nem fogsz csinálni.

Annyiban mondjuk egyet kell értsek, hogy eközben életed néhány hete-hónapja eltelt, aminek költségeit az a pénz fedezte, így tényleg nem az óceánba ment, de a jövő szempontjából akár oda is mehetett volna.

Pappito írta...

halló, de nem is befektet az ember hanem ÉL belőle, fedezi a költségeit.
sosem értettem a bérlakás=ablakon kidobott pénz megfeleltetést, amikor nem kidobod a pénzed az ablakon, hanem felhasználod. tetőt kapsz érte a fejed fölé.

igen a használt bútor meg ilyesmi az nem vagyontárgy, jó esetben eltrédmízed ahogy vetted, nem öröklik az onokák, de mondjuk amíg nincs biztos helyzeted, addig ésszerűnek látszik, hogy ne egyből kolibriszemhéjbőr ülőgarnitúrát vegyél, hanem valamit amire leteszed a segged, aztán HA nem jött be amit terveztél, akkor nem kár érte.

hobe írta...

amíg nincs biztos helyzeted, addig ésszerűnek látszik, hogy ne egyből kolibriszemhéjbőr ülőgarnitúrát vegyél ,hanem kurva nagy lapos TV-t:-))

Pukke írta...

Pappa: a bérlakás szerintem sem ablakon kidobott pénz, hanem viszont fizetős szolgáltatás igénybevétele, azaz költség.

Imma eredetileg nyilván arra utalt, hogy az ide utazónak legyen _OLYAN_ 3-6 milliója, amit nem fog viszontlátni később, hanem fel kell, hogy élje, mert ennyibe kerül az elölről kezdés, akár sikerül neki a relokáció, akár nem.

Az említett összeg tehát végezetül (költségek formájában) elúszik a semmibe, mivel ahogy írtad is, csak vagyontárgynak nem tekinthető dolgok maradnak meg belőle.

Pappito írta...

azt úgy is mondjuk, hogy "felesleges" vagy "erre szánt" milliók

egyebekben bírod egyetértésemet

cptstraw írta...

Hey Imma, és mi a helyzet az "akkor gyere ide most, ha" .... ha mondjuk van egy kiwid? Engem már el is felejtettél ..... amúgy totál igaz, amiket írtál az árakról ......... ja és júliustól Wellington :) juhéjjjj

beja írta...

Csak hogy mindenki tudja...
:-)
Boldog Szülinapot!!!!
:-)

Cat(harine) írta...

Amikor 5-6 millát számoltam, vki kiröhögött, hogy túlaggódom. Akkor most megnyugodtam, hogy legalább reálisan aggódom túl. :)

Névtelen írta...

Sziasztok!
Valaki megtudná nekem mondani,hogy
menekült kérelmet hogyan tudok kérni
és,hogy milyen feltételekkel?

köszönöm,Bogi