2008. november 17., hétfő

Munkakeresés - önéletrajz kiwi módra

Pappito blogján nemrég született egy bejegyzés az új-zélandi álláskeresés kínjairól. A perth-i teherautósöfőrködés szédítő lehetőségén kívül más izgalmas dolgokra is felfigyeltem: nevezetesen arra, hogy a helyi fejvadászok össze-vissza tupírozzák az egyébként is fura önéletrajzot. Legott írtam a bevándorlási ügynöknek, hogy világosítson már fel, miben rejlik ez a különbség. Ő pedig készségesen átküldött nekem két minta-önéletrajzot.

Ex-fejvadászként a következő alapvetéseket tenném, összefoglalandó a műfajt kiwiországban: kövess el minden, de minden hibát, amit valaha tanultál és tapasztaltál a hazai - egyébként amerikai típusú - önéletrajzokkal kapcsolatban.

  • Az alapból másfél oldalas életrajzot nyújtsd bátran, akár 3-4 oldalas is lehet
  • Kulcsszavak helyett használj nyakatekert körmondatokat
  • Egy-egy információt bátran ismételj, akár 3-4-szer is
  • Ne tegyél fényképet az első oldalra
  • Válassz egy ótvar betűtípust (Times New Roman vagy Arial)
  • Készségeket ne listázd külön, hanem ügyesen építsd be a végeláthatatlanul hömpölygő blablába (pl. nyelvtudás, számítógépes ismeretek, alkalmazott szoftverek, gépkocsivezetés)
  • A cím - miszerint Resumé - valamint a neved és az elérhetőséged bátran foglalja el az első oldal felét
Az alapok után pedig lássuk a szakszerűen újzéldandosított önéletrajz pontjait.

Cím
Lásd fentebb: CV helyett Resumét szeretnek olvasni, a neved, elérhetőséged szépen középre rendezve elfoglalhat egy fél oldalt.

Profile
Szeretnének olvasni rólad egy két-három mondatos összefoglalót, kiemelve az erősségeidet, munkaterületed.

Skills overview
4-5 bulletpointban (de azért szabatos körmondatokkal) emeld ki a legfontosabb készségeidet, szakmádra jellemző témakörökben. Programozóként pl. a programnyelvek, amiket használsz, és csudálatos eredményeid, melyeket elértél velük. Ide jöhet még egy pontban az is, hogy micsoda felbecsülhetetlen csapatjátékos, vagy agilis, mégis szeretnivaló főnök tudsz lenni úgy általában.

Employment overview
Ide tegyél egy mini táblázatot, amiben a korábbi alkalmazóid neve, az iparág megnevezése, meg a betöltött pozíciód látható. Persze évszámokkal.

És akkor jöhetnek a korábbi munkahelyek, időben visszafelé.

Professional experience

Évszám, cég neve, majd egy 4-5 soros ömlengés a cégről, hogy milyen iparágban, milyen csuda dolgokat vitt véghez.
Azután az itteni beosztásod, majd alá két felsorolás.
Tasks, vagy Responsibilities
Itt sorold fel azokat a feladatköröket, melyekkel megbíztak, vagy azokat a projekteket, amelyeket végigvittél.
Achievements vagy Results
Itt pedig sorold fel azokat az eredményeket, amiket elértél a fenti feladatkörök véghezvitele során.

Érdemes az utolsó 2-3 munkahelyeddel ezt megcsinálni, a kevésbé relevánsak, vagy régebbiek már maradhatnak simán felsorolás szinten, de írd ki még egyszer őket, miszerint cégnév, beosztás, legfontosabb feladatkörök.

Personal Details
Itt a kötelező pontok: Education, Trainings (minden hülyeséget írj be bátran, főleg ha voltál valamilyen tréningen Angliában, mert azt zabálják), Leasure vagy interest - a hobbijaid, Professional membeship, ha valamilyen szakmai szervezet tagja vagy, és Referees.

Marketingesek, IT mukik és webfejlesztők, figyelem: a "referenciák" itt nem azonos a portfólióddal, vagy a korábbi nagy megrendelőiddel. Referenciának az előző munkáltatóidat tekintik, akik személyesen elérhetőek, és egy e-mailben vagy telefonon elmondják a leendő munkáltatónak vagy a fejvadászodnak, hogy te egy mokány legény vagy, akit imádtak, és sok sikert kívánnak neked Új-Zélandon. Ha a mi értelmezésünk szerinti referenciával szeretnéd csinosítani az önéletrajzot, akkor építsd bele valamelyik ömlengős részbe, mert olyan akad bőven.

Dióhéjban ennyi - ha pályakezdő szemfelszedő kisiparos vagy, akkor itt a lehetőség, hogy végre egy impozáns, három oldalas önéletrajzon lásd viszont a neved.

Update: lapzárta után kapta a hírt szerkesztőségünk - a születési időt és helyet, az életkort NEM ÍRJÁK BE. Hae?

11 megjegyzés:

cfoldi írta...

Pappito postja után elég sokat morfondíroztunk azon, hogy milyen lehet egy 'teljesen másmilyen' CV -párdon Resumé.

Keresgéltünk a neten -hátha. De nem.

A Te postod eléggé részletesen leírja mindezt, úgyhogy ezúton köszi-köszi!

Pappito írta...

mormee ez egy igen jó közelítés, sajnos nincs általánosan elfogadott módszer, sőt, ha megkérdezel egy fejvadászt, hogy mit változtatna, akkor csak azt fogja kritizálni amit az előzőleg megkérdezett fejvadász kérésére változtattál meg :)

Ellenben a referenciákat lecsekkolják. Én a két előző munkahelyemen adtam meg az exfőnökeimet, akiknek szóltam is, hogy jó eséllyel kapnak kérdést bizonyos cégtől és mindketten kaptak is egy-egy kérdőívet, 30-40 kérdéssel. A HR-es aszonta, hogy általában fel is hívják őket, de ha ekkora az időeltolódás, akkor nem valószínű.

Ja, meg mégegy, hogy az uccsó két hely a releváns, nem, általában az uccsó négy, de persze ha 8 éve egy helyen vagy, akkor add meg azt referenciának. Jó közelítéssel az elmúlt 5-6 éved számít.

Immacolata írta...

No, ha így belemegyünk a részletekbe, akkor apdételek én is kicsit. Ha az utolsó pl. 8 évben ugyanott voltál, akkor mutasd az önéletrajzban a progressziót is.

Tehát pl:
***2000 - 2008 Makáry Bt.***

2007 - 2008 Vezérizgató
2005 - 2007 Projektigazgató, kamupályázat divízió
2003 - 2005 Korrupcióellenes szupervájzor
2000 - 2003 Takarítónő

(képzeletbeli példát olvashattatok)

cfoldi írta...

Magyarán ugyanott vagyunk, mint előtte...

Ha jól veszem ki Pappito szavaiból, a CV formátuma, megjelenése majdnem hogy mellékes. A referenciákkal fognak csak igazából foglalkozni.
Már csak egy kérdés: mi a helyzet akkor, ha lecsekkolják a referenciákat, ott viszont ember nincs aki vmennyire is tudna inglisül?

Más. Pappa, Ti hogy kezdtetek neki a bölcsi keresésnek itthonról? Úgy értem, minek tudtatok utána nézni, honnan tudtátok hogy az jó bölcsi-e, milyen rendszerű (napközis vagy egész napos), milyen a környék, stb.?

Köszi a válaszokat

Immacolata írta...

Na, itt valahol elhagytam egy hozzászólást. Szóval: nem, Müzli, szerintem nem jól veszed ki pappa szavaiból, a CV kinézete és struktúrája egyáltalán nem mellékes.

Valóban vannak különbségek resumé és resumé között, ahogy azt pappa is mondja, és ahogy a két átküldött mintán is látszik. Mégis, az alapkoncepció igencsak különbözik az általunk megszokottól, és nem mindegy, hogy hogyan tagolod. Ha nem követed az elvárásokat, akkor a referenciáiddal SEM fognak foglalkozni.

Az inglish problémára nem tudok mit mondani, mert nekem nem volt ezzel gondom, úgyhogy nem is néztem utána.

agica írta...

A CV kulalakja allitolag fontos. De hogy mit neznek, azt mar vegkep nem tudom:) Nekunk CV a neve, es az elso oldalon van a fenykep:)

hobe írta...

Agica postjahoz annyit tennek hozza, hogy az az oneletrajz akar kezzel irott-rajzolt is lehetett volna, a tartalma miatt ugyis nyero volt a zember:-)
En 1999 ota mindig ugyanazt az oneletrajzot hasznalom bovitve, oszt megis itt vagyok :-)
Tanulsag: nincs.

Pappito írta...

mormee, a bölcsikeresés elősre körülnézéssel kezdődött, hogy mi van közel és azok közül mit lehet tudni. már gyakorló anyáktól kértünk tanácst.
Mivel mi egész napos daycare-ben gondolkoztunk, ezért ami nem ilyen volt az egyből kiesett, mi a szomszéd kerületben találtunk egy jópofát, voltunk benn, beszélgettünk, elmesélt mindent a főbölcsészina, mit csinálnak, mit esznek, hogy játszanak, stb, szimpi volt (az árát leszámitva, hehe) úgyhogy feliratkoztunk a várólistára, mert pont minden hely be volt töltve. (itt bizonyos számú gyerekre kap licenszet a bölcsi) csak akkor szóltak, amikor lett üreshely és akkor bevittük a gyereket és lelketlenül otthagytuk a vadidegenek között.

hát ennyi. amennyire látom az elmúlt hónapokban a változást, a jánka sokkal kommunikativabb, angolul lamentál és szeret a bölcsibe vagy oviba vagy mi ez, menni.

érdemes valami bölcsilánc tagjához menni mert egyrészt ott van ECU 3 éves kortól, ha megfeleltek a feltételeknek, másrészt alaposan ellenőrzik őket a hatóságok.

Pappito írta...

és a cv pofája tényleg nem mellékes, oda kell figyelni. érdemes megfogadni a tippeket.

cfoldi írta...

Köszi Papa!

András önéletrajz író írta...

Jó összefoglaltad a lényeget! Valóban ezek az önéletrajz lényeges jellemzői. Különösen a fényképpel kapcsolatos gondolatoddal értek egyet!

Üdv, András
http://www.oneletrajz-minta.com